Karakter mi Eğitim mi?




Zamanın birinde iki kişi iddiaya tutuşmuş. Biri “karakter eğitimden, terbiyeden önemlidir.” demiş. Diğeri sert bir şekilde “Hayır, terbiyenin önemi karakterden daha fazladır.” demiş. İş inada binmeye başlamış. Sonunda eğitim daha önemlidir diyen kişi sözünü ispatlayıp diğerini yenmek için yer ve gün saat bildirerek diğerine haber yollamış. Diğer adam da bu teklifi kabul etmiş.


         Aynı gün ve saatte o yerde meraklıların huzurunda buluşmuşlar. Eğitimin öneminden söz eden kişi yanında kediyle gelmiş. Sonra kedinin ön ayaklarına tepsiyle çay tutuşturup, oradaki meraklılara çay ikram etmesini söylemiş. kedi arka ayakları üstünde, elinde tepsiyle dolaşıp oradakilere çay ikram etmeye başlamış.

         Herkes bu duruma çok şaşırmış. Hiçbiri bu kedinin nasıl terbiye edildiğine akıl erdiremezken, kedi “Karakter daha mühimdir.” Diyen adamın önüne gelmiş. Adam tam bu anda cebinden bir kutu çıkarmış. İçini açıp, kedinin önüne koymuş. Kutunun içinde fare varmış, kutunun içinden çıkan fareleri gören kedi, elindeki tepsiyi yere fırlatıp farenin peşine koşmuş. Çaylar ve bardaklar yerlere saçılmış.

         Karakter daha önemlidir, diyen adam: “Gördün mü, ne kadar eğitirsen eğit karakter daha önemli.” demiş.  

         Karakterin senin hayatındır. Hayatını zamanında olumlu karakter özellikleriyle donatırsan hayatında zorluk yaşamazsın. Hırslı bir huya sahip olman iyidir; ancak hırsının kurbanı olman yanlıştır. Sınava hazırlanmak için derslerinin başında yeterince nitelikli zaman geçirmen gerekiyor. Eğer bu zamanı derslerinin başında geçiremiyorsan demek ki karakter özelliklerinin arasında iç disiplin yok demektir. Hayat denge üzerine döner. Dengeyi kaybettiğin anda yolunu şaşırır, hedefinden uzaklaşırsın.
        
Karakter dış etkenlerle yani aile, okul ve çevreyle şekillenir. Mizaç, doğuştan gelen özelliklerindir pek değiştiremezsin. Sağlam karakterli olmak için karakterine belli özelliklerin eklenmesi gerekir.

Kaynak: Çekim Gücü İle Başarı / Akis Kitap

Dahi Beyin Blog

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder