18 Yaşında Milletvekili Olunur mu?




“Askerliğini yapmadı diye birçok genci okullara, resmî kurumlara, özel kuruluşlara çaycı, hademe almıyoruz ama, 18 yaşındaki bir genç milletvekili seçilebilsin diye kanun değişikliğine gidiyoruz.”
On sekiz yaşında insan demek; lise son sınıf veya ilköğretim son sınıf öğrencisi, üniversite sınavlarına hazırlanan genç, askere henüz alınmamış, askerlik çağı henüz başlamamış, ergenlik döneminden henüz çıkmakta olan insan yavrusu demektir. Böyle bir insan, yaşadığı 75 milyonluk bir ülkenin milletvekili olabilir mi? Çok dürüst, çalışkan, zeki, yetenekli olabilir, ama 18 yaşındaki bir genç, milletinin, halkının temsilcisi olarak demokrasi sisteminde nasıl seçilebilir ve nasıl yetkilendirilebilir?
Askerliğini yapmadı diye birçok genci okullara, resmî kurumlara, özel kuruluşlara çaycı, hademe almıyoruz ama, 18 yaşındaki bir genç milletvekili seçilebilsin diye kanun değişikliğine gidiyoruz. Kişisel olarak politikacıları, hükümeti, devleti eleştirmek hakkını kendimde görmem ve bunu yapmam, ama milletimin adına alınan yanlış bir kararı, uygulanan veya uygulanması için hazırlık yapılan yanlış bir kararı ortaya koymaz isem, kendimi suçlu, günahkâr, ayıplı ve vebal altında hissederim.
Milletvekili seçilme yaşı 40 olmalı. Çünkü peygamberler bu yaşta peygamberliğe başlamıştır. Sanatçılar en değerli eserlerini bu yaşta vermişlerdir. İnsanın en olgun, yeteneklerinin en üst düzeye çıktığı, kapasitesinin en fazla genişlediği bir çağdır 40 yaş ve daha sonrası. Ayrıca üniversiteyi kesinlikle bitirmiş olması gerekmektedir. Lise mezunları artık sadece beden işlerinde (inşaat ve tarla işçiliği, hamallık vb.) iş bulabiliyor. Alışveriş mağazalarında kasiyerlik veya tezgâhtarlık yapabilmek için bile 2 yıllık meslek yüksek okulu veya 4 yıllık fakülte mezunu olma şartı aranıyor. Otobüs firmalarında yolculara bilet yazan da üniversite mezunları.
Mustafa Kemal Atatürk bulunduğumuz yüzyılın en büyük birkaç dehasından ve dünyaya yön veren adamlarından biridir ve Türkiye’ye, Türk milletine nasip olmuştur. Ancak Mustafa Kemal Atatürk de olsa, 18 yaşında milletvekili olması yanlıştı ve zaten o deha böyle bir göreve aday bile olmazdı, böyle bir vazifeyi kabul etmezdi. Milletvekili seçilecek kişinin basit trafik suçu hariç (kırmızı ışıkta geçmek, fazla sürat yapmak gibi) hiçbir suç kaydı, sabıka kaydı olmaması gerekir. Milletvekili dokunulmazlığının sadece meclis kürsüsü ile sınırlandırılması gerekir. 18 yaşında bir erkek bir kızla yüz yüze bakamayacak kadar ürkek, utangaç, masum, saf bir insandır. 18 yaşındaki bir kız, bu yalan ve kahpe dünyada hiçbir kötülüğü düşünemeyecek kadar toy ve korunmaya muhtaç bir ana baba kuzusudur. Evet! Savaş olur, ülkemizi korumak için, işgal altına alınmak istenilen vatan topraklarımızı savunmak için 18 değil, 8 yaşındaki evlatlarımızı da silah altına alabiliriz. Bu başka bir meseledir. Ancak ülkeyi, milleti temsil etmek çok başka bir meseledir. 18 yaşındaki nüfus yoğunluğunu dikkate alarak, yapılacak ilk seçimde bu nüfustan gelecek oyları hesaplayarak 18 yaşındaki gençlere seçilme hakkı vermek büyük bir vebaldir. Seçme hakkı verilebilir ama, seçme hakkı ile seçilme hakkı çok ayrı konulardır. 18 yaşındaki genç, ülkesinin sorunlarını nasıl bilebilir? Ülkesini ve dünyayı yeterince nasıl tanıyabilir? Uyuşturucu mafyaları, terör, seks köleliği ile mücadele yöntemlerine yönelik olarak meclise ne gibi katkılar sağlayabilir? İşsizliğe, pahalılığa nasıl çare bulabilir? Uluslararası ilişkilere nasıl fikir yürütebilir? Ben orta düzey emekli bir asker yöneticisiyim, 54 yaşındayım, yüzlerce değil binlerce insan tanıdım ve binlerce kitap okudum, yüzlerce makale yazdım ancak kendimi hâlâ milletvekili olabilmek için yetersiz hissediyorum. Siyasetin, ülkenin kaderinde rol almanın çocuk oyuncağı olmadığını biliyorum. Ağır vebal olduğunu biliyorum. Öyle bir ağırlığı omuzlarımın taşıyamayacağını düşünüyorum. 18 yaşında, henüz hayatın çirkinlikleri ile karşılaşmamış, henüz aşkı doyasıya yaşamamış, henüz 16-18 yaşındaki gizli, platonik sevdalısını hayal ederek gülümsemeye çalışan küçücük evlatlarımızın körpe omuzlarına milletvekilliği gibi bir sorumluluğu yüklemeye çalışmak, bence bu âlemin değil, âlemlerin hatası, ayıbı, günahı olur.

Vedat Kuşaklı
mkp.vedatkusakli@gmail.com

1 yorum:

  1. Milletvekili seçilme yaşı 40 olmalı. Çünkü peygamberler bu yaşta peygamberliğe başlamıştır. Yazmışsınız Peygamberleriniz gibi biz! düşünceleriyle duruşlarıyla siz ve sizin gibilerin o saçma düşüncelerine mağruz kalıp uymak zorunda bırakıldığımızda. Peygamberleriniz gibi 52 yaşımızda 9 yaşında bir kızla da evlenmemizide istersiniz öyle değilmi ne de olsa yeniliğe kapalı, gençlerin önünü kapatarak öne yaşlanmış, halk arasında eski kafa denilen düşünceleri öne sürmekte usta kişilersiniz. Yazdığınız makalede geçen yazılardan yola çıkarak Milliyetci Hareket Partisi görüşlerinde olduğunuzu fikir edindim. Umarım düşüncelerinizi kendinize saklar Türk Milletine özellikle Türk Gencine zarar vermezsiniz.

    YanıtlaSil