Angelina Jolie

Oynamak ne uydurmaktır ne de yalan söylemektir. Oynamak daha ziyade karaktere yakın olan tarafınızı bulmak ve diğer tarafları unutmaktır.

Angelina Jolie


Angelina Jolie (d. 4 Haziran 1975, Los Angeles, ABD) doğum ismi Angelina Jolie Voight olan, Amerikalı sinema oyuncusu ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonu (UNHCR) İyi Niyet Elçisi. Üç Altın Küre, iki Sinema Oyuncuları Derneği Ödülü ve bir de Akademi Ödülü aldı. Tüm dünyada hayırsever çalışmalarıyla da tanınan Jolie, dünyanın en güzel kadınlarından biri kabul edilmiştir.

İlk kariyeri, 1993-1997

Jolie, 14 yaşındayken bir model olarak çalışmaya başladı. Los Angeles, New York ve Londra'da modellik yapan Jolie aynı zamanda birçok müzik videosunda görüldü. Bu videoların arasında: Meat Loaf, Antonello Venditti Lenny Kravitz, ve The Lemonheads  müzik videolarında yer alıyordu. 16 yaşında ise tiyatroya döndü ve ilk rolünde bir Alman fetişini canlandırdı.
Jolie, kardeşinin USC School of Cinematic Arts'ta yaptığı beş filmde görüldü fakat onun profesyonel film kariyeri 1993 yılında Cyborg 2 ile başladı. Bu filmde yarı insan-yarı robot olan, rakip imalatçının merkezini iğfal etmek için tasarlanmış ve sonra kendi kendini patlatmış Casella "Cash" Reese adlı karakteri canlandırdı. Sonrasında ise bağımsız bir film olan Without Evidence adlı filmde yardımcı rolde görüldü. Iain Softley'ın yönettiği Jolie'nin ilk Hollywood filmi olan Hackers'da Kate "Acid Burn" Libby karakterini canlandırdı. 1996 yapımı komedi filmi olan Love Is All There Is'de Gina Malacci karakterini canlandırdı. Romeo ve Juliet'in günümüz uyarlaması olan filmde Jolie, aralarında kan davası olan iki ailenin taraflarından birinin oğluna aşık olan İtalyan kızı canlandırdı. 1996'da oynadığı diğer bir film olan Mojave Moon filminde Danny Aiello annesinden hoşlanırken ona aşık olan genç Eleanor Rigby karakterini canlandırdı. 1997 yılında Jolie, David Duchovny ile başrollerini paylaştığı gerilim filmi olan Playing God'da oynadı.

Yükselişi, 1997-2000

Jolie'nin kariyer umutları, 1997'de oynadığı Cornelia Wallace rolüyle Altın Küre aldığı ve Emmy Ödülü'ne aday gösterildiği biyografik film George Wallace'tan sonra başladı. Filmde Gary Sinise, George Wallace'i canlandırdı. Angelina ise 1972 yılında ABD Başkanlığı'na doğru koşarken vurulan George Wallace'ın ikinci eşini canlandırdı. Filmin yönetmeni John Frankenheimer, Jolie hakkında People dergisine şunları anlattı: "Dünyada her yer güzel kız dolu. Ama onlar Angelina Jolie değil. Angelina eğlenceli, dürüst, zeki, muhteşem ve olağanüstü yetenekli." Jolie dışında film de festivallerden birçok ödülle dönmüştür.
1998'de Jolie, HBO'nun Gia filminde süpermodel Gia Carangi'yi canlandırdı. Film seks dünyasını, uyuşturucuları, Gia'nın uyuşturucu bağımlılığı sonucu hayatının ve kariyerinin bir anda yok olmasını, çöküşünü ve AIDS yüzünden ölümünü gözler önüne sundu. Ardışık olarak ikinci yıl, Jolie, bu rolle Altın Küre kazandı ve Emmy'ye aday gösterildi. Ayrıca ilk SAG Ödülü'nü aldı. Gia'dan sonra Jolie, New York'a taşındı ve vereceği hiçbir şey olmadığını hissederek kısa bir süre için oyunculuğu bıraktı. New York Üniversitesi'ne film yapım dersleri için üye oldu ve yazı sınıflarına katıldı. Inside the Actors Studio'da bu konu hakkında "sadece kendimi toparlamak için iyi oldu" diye açıklama yaptı."
Jolie, Gloria McNeary rolünde 1998 yapımı gangster filmi Hell's Kitchen'la sinemaya geri döndü ve sonrasında Sean Connery, Gillian Anderson, Ryan Phillippe ve Jon Stewart'ın da rol aldığı Playing by Heart'ın bir bölümünde oynadı. Film olumlu eleştiriler aldı ve Jolie birçok övgü aldı. Jolie, National Board of Review'dan Yükselen Performans Ödülünü aldı ve San Francisco Chronicle'da onun hakkında olumlu bir eleştiri yazıldı.
1999'da ikinci kocası Billy Bob Thornton ile tanıştığı, Mike Newell'in yönettiği komedi-dram Pushing Tin'de rol aldı.
2000'de Jolie, Nicholas Cage'in bir araba hırsızını canlandırdığı Gone In 60 Seconds isimli filmde Cage'in karakterinin eski kız arkadaşı Sarah "Sway" Wayland rolüyle yer aldı. Bu filmdeki rolü küçüktü. Jolie daha sonra Lisa Rowe rolünün ağırlığından sonra bu filmin kendisini rahatlattığını ve bu filmden sonra büyük paralar kazandığını açıkladı. Film dünya çapında 237 milyon Amerikan doları kazandı.

Uluslararası başarı, 2001-günümüz

Oyunculuk yeteneğine çok iyi bir gözle bakılmasına karşın, Jolie'nin filmleri geniş bir kitleye ulaşamıyordu; ama Lara Croft: Tomb Raider (2001) Jolie'yi uluslararası bir süperstar yaptı. Popüler Tomb Raider video oyununun uyarlamasında Jolie, Lara Croft rolü için; Britanya aksanı, yoga, savaş sanatları terbiyesi ve araba yarışını öğrenmesi gerekti. Ama film genel olarak kötü eleştiriler aldı. Slant Magazine, filmi şöyle yorumladı: "Angelina Jolie, Lara Croft'u oynamak için doğmuş ama yönetmen Simon West onun yolculuğunu bir Frogger oyununa dönüştürdü."Tüm dünyada $274.703.340 hâsılat yapan Lara Croft: Tomb Raider her şeye rağmen uluslararası bir başarıydı ve Jolie'yi dünyaya bir aksiyon starı olarak tanıttı.
2003’ten beri birçok filme imza attı ve başarılarını devam ettiriyor.
Kaynak: Vikipedi

JOLİE-PİTT CÖMERTLİKTE BAŞI ÇEKİYOR
Deutsche Welle

Hollywood'un Gözde Çiftlerinden Brad Pitt ve Angelina Jolie, Sinema Dünyasındaki Başarılarının Yanı Sıra Sosyal Duyarlılıkları ile de Dikkat Çekiyor.

Hollywood'un gözde çiftlerinden Brad Pitt ve Angelina Jolie, sinema dünyasındaki başarılarının yanı sıra sosyal duyarlılıkları ile de dikkat çekiyor. Çiftin bağışları milyon dolarları buluyor.

Çocuklarıyla olan ilişkileri, ayrılıp ayrılmadıklarına dair söylentiler, seyahatleri, rol aldıkları yapımlar derken özel hayatlarına dair her ayrıntı basının sıkı takibinde olan
Angelina Jolie ile Brad Pitt çifti bu kez sosyal duyarlılıkları ile gündemde.

Sosyal sorumluluk projelerine verdikleri destekle bilinen çiftin geçen yıl çeşitli örgütlerin yardım programları için yaklaşık 7 milyon
Dolar bağışta bulunduğu açıklandı.

"Hollywood Reporter" gazetesinde yer alan habere göre, cömert çift 2008 yılında 2007 yılına kıyasla iki kat daha fazla miktarda bağış yaptı. Habere, Jolie-Pitt Vakfı'nın vergi beyannamesi kaynak gösterildi. Buna göre Pitt-Jolie çifti, "Global Health" adlı sağlık örgütüne 2 milyon
Dolar, insan Hakları izleme Örgütü ile bizzat Brad Pitt tarafından Katrina kasırgası mağdurları için kurulan "Make it Right Vakfı" adlı kuruluşlara ise 1'er milyon Dolar bağışta bulundu. Çiftin ayrıca Brad Pitt'in doğup büyüdüğü şehir olan Missouri'deki devlet okulları ile evlatlık oğulları Maddox'un ülkesi Kamboçya'daki bir yardım projesine de mali destekte bulunduğu açıklandı.

Dünyanın dört bir yanına yardım

Gazetede yer alan habere göre, ünlü oyuncular, 2008 yılında kendi vakıflarına 6 milyon dolarlık kaynak aktardı. Çift, Haziran ayında da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği aracılığıyla, Pakistanlı mülteciler için bağışta bulunmuştu.

Jolie ile Pitt geçen yıl da Hollywood'da en çok bağış yapan 30 ünlü listesinde ikinci sırada yer almıştı. Çiftin yardımlarının Etiyopya'da bir sağlık kliniği inşasında, kasırgazede New Orleans kentinin yeniden yapılandırılması çalışmalarında kullanıldığı belirtiliyor.


Kaynak: www.gencgelisim.com