Değerlendirme ve Organize Olmak

Amaçlarınız açık seçik bir biçimde tanımlanmış olmalı. Bu, amaçlarınızın elle tutulur, ölçülebilir ve anlaşılabilir olması gerektiğini gösteriyor.

Amaçlarınız ulaşılabilir şeyler olmalı. Kendi yeteneklerinize uygun olan gerçekçi amaçlara gereksiniminiz var. Eğer ulaşılamaz şeylerin peşinden koşuyorsanız, bunların çaba harcamanıza değecek şeyler olmadığını bir an önce anlamalısınız.
Amaçlarınız sizi biraz zorlamalı. Eğer ulaşması çok kolay şeyler olursa, kısa bir süre sonra onlara yönelik ilginizi yitirirsiniz. Amaçlarınıza ilişkin bir motivasyonunuz olmazsa da, iş sağlığına kavuşmanız yolunda hiç bir adım atamazsınız.
Amaçlarınızı gerçekleştirme yolunda attığınız adımları sık sık gözden geçirmelisiniz. Araştırmalar, gözden geçirmenin hedef-geliştirme programlarında kullanılan en önemli psikolojik mekanizma olduğunu ortaya koyuyorlar.
Amaçlarınıza inanmalısınız. Bu, amaçlarınıza değer vermeniz; onu, gerçekleştirmek için çaba harcamaya değer ve anlamlı bulmanız gerektiğini gösteriyor.

Amaçlarınızın olması iş sağlığına kavuşmanız yönünden büyük önem taşımaktadır. Yönetim bilimcilere göre amaçlılık, iş yaşamınızı pek çok farklı yoldan etkilemektedir. En başta, amacınızın olması dikkatinizin ve enerjinizin yoğunlaşmasına neden olmaktadır. Zamanınızı ve enerjinizi, bazıları anlamlı bazıları anlamsız, rastgele binlerce farklı faaliyete ayırmak yerine, kendinizi amacınızla bağlantılı bir kaç faaliyete yöneltebilirsiniz. Böylece, daha verimli olacağınız gibi, harcayacağınız fiziki ve psikolojik enerjinin karşılığını da daha iyi bir şekilde alabilirsiniz.
İkincisi, amaçlar sizi strateji geliştirmeye yöneltecektir. Bu da, giderek iş bitirici bir kişilik kazanmanızı sağlayacaktır.

Devi Uyandır/Lilay Koradan/Akis Kitap
Dahi Beyin Blog


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder