Mevlana Felsefesi İle Terapi



Hazreti Mevlana, yüzyıllar öncesinde doğmuş ve yaşamış olsa da, gerek tevazu dolu kişiliği, gerekse derin bilgi, görgü ve tecrübesiyle insana dair oluşturduğu felsefe ile yüzyıllar sonra dahi yolumuza ışık tutan değerli bir tasavvufçudur.

Hayat hakkında önemli mesajlar vererek, yaşadığı sürece insanları doğruluğa, güzelliğe ve tek bir yürek olmaya çağırmış,         yaşama veda ettikten  sonra da bıraktığı eserleri ile doğruyu bulmamız için bize ışık tutmaya devam etmiştir. Kendinizi yorgun, mutsuz ve yetersiz hissettiğiniz zamanlar önerim, Mevlana Felsefesi’ni okumanız olacaktır.         Ardında bıraktığı eserler dikkatlice gözden geçirilecek olunduğunda, insan         üzerinde rahatlatıcı bir terapi gibi iz bırakır, düşündürür ve manen güçlendirir.
Kendinizi yorgun, bıkmış ve ruhen doyumsuz mu hissediyorsunuz? O halde bu satırlar tam size göre... Gelin, şimdi Mevlana ummanına dalalım ve sevginin, dostluğun, doğruluğun ve güzelliğin izini hep beraber sürelim.
Sevgide Güneş Gibi Ol:
Siz de sevginizi koşullara bağlı kalmadan herkes ile paylaşmaya gayret edin ki onunla bir olup bu dünyaya ait olduğunuzu, yaşadığınızı ve bundan mutluluk duyduğunuzu hissedebilesiniz.
Dostluk ve Kardeşlikte Akarsu Gibi Ol:
Akıp giden su durudur, içini görmenize izin verir. Geçip gittiği her yere bolluk ve bereketini bırakır. Ekinler onunla sulanır, insanlar akan su ile yıkanıp arınır. Etrafına her ne kadar faydalı olsa da akarsu, kimseden en ufak bir beklentisi olmadan yoluna devam eder.
Siz de dostluk yolunda beklentilerinizi hesaplamadan, neler alacağınızı ya da neyi, ne kadar veriyor olduğunuzu düşünmeden, maddiyat üzerine kurulmuş matematik problemleri ile kafanızı yormadan huzur içinde ilerlemeye gayret edin.
Hataları Örtmede Gece Gibi Ol:
Hata, insana mahsus bir kavramdır. Robot gibi programlanmadığımızdan, maalesef hepimizin, ne kadar dikkat etsek de gün gelip hata yapma riski bulunmaktadır. Kendimiz hata yaptığımız gibi karşımızda bulunan insanların da aynı durumda kalması kaçınılmazdır.
İnsanlar hata yanılgısına düştüklerinde geri dönüp yüzlerine vurmak dünyanın en kolay, hatta kimi zaman eğlenceli işlerinden biri olabilir. Bunu yapmak geçici de olsa bize güçlü ve değerli olduğumuzu düşündürebilir. Yapılması belki zor; ancak kayda değer olan, hataları görmezlikten gelip hayatımızda yeni bir sayfa açarak yolumuza devam edebilmektir. Bu da ancak güçlü bir kişiliğe sahip olan insanların işidir. Şimdi tercihinizi yapın! Siz güçlü müsünüz? Yoksa hatalarla eğlenerek kendisini avutan bir kişilik mi? Tercih tamamen size ait!
Tevazuda Toprak Gibi Ol:
Toprak, yaşamımızı sürdürebilmemiz için gereken besinleri biz istesek de istemesek de bize verir. Yolların kenarında hiçbir müdahale olmaksızın yetişen; zeytin, turunç, incir ağaçları bunun sadece en basit kanıtlarından biridir.
Farkında mısınız? Hayata devam edebilmemiz için gereken tüm gücü bize veren toprak, bunun bedelini bizden talep etmeyecek denli yüce gönüllü davranır.
İnsan olarak çok önemli özelliklere, değerli yeteneklere sahip olduğumuzu düşünebiliriz. Donanımımız, eğitimimiz, bizi diğerlerinden daha önemli seviyelere de taşıyabilir. Ancak unutmayalım ki hepimizin birbirimizden öğreneceği pek çok şey var. Bunun farkında olmak ve davranışlarımızı bu doğrultuda belirlemek diğer insanlarla aramızdaki uçurumları kapatmamıza yardımcı olup aynı sevgi dilinde buluşmamızı sağlayacaktır.
Kendinizi kimseden üstün görme yanılgısına düşmeyin. Unutmayın ki hepimizi bir tek Tanrı yarattı.
Öfkede Ölü Gibi Ol:
Öfke insanı kolayca esir alan tatlı bir tehlikedir. Öfkemizi belli edip açığa çıkardıkça içimiz rahatlar, tıpkı havasını kaybetmekte olan bir balon gibi sönerek yalancı bir huzura teslim oluruz. Ancak aradan zaman geçtiğinde ne yaptığımızın farkına varır ve kendimizi eleştirmeye başlarız.
Oysa ne kadar kızgın olsak da kendimizi kontrol edebilme gücüne sahip olmak, hayatta edinilebilecek en önemli özelliklerden birisidir. Öfkeye teslim olmak kolay, olmamak ise ayrı bir yetenek gerektirir. Karar yine size ait. Dilerseniz yeteneklerinizi sınayın ve her türlü problemi kendinize en az zarar vererek aşın, istemezseniz zaaflarınıza teslim olup kendinize ve etrafınıza zarar vererek yolunuza devam edin.
Ya Olduğun Gibi Görün, Ya da Göründüğün gibi Ol:
Olmadığımız, olamayacağımız kişilikleri kendimize kılıf edinmeye çalışmak, kimi zaman hepimizin düştüğü bir yanılgıdır. Bir su damlası gibi açık ve net olmaksa tamamen cesaret işi… İnsan günahları ve sevapları ile insandır. Siz de cesaretle kendi kişiliğinizi göstermekten çekinmeyin. Kişi kendisini olduğu gibi gösterdikçe kendine olan saygısı artar. Kendisi için değerli olan bir insanın ise hayata yenilmesi oldukça zordur. Size önerim, felsefeyi okuyup anlamı üzerinde düşünürken bir yandan da hafif bir ney müziğinin size eşlik etmesi olacaktır. Ney’den yayılan nağmelerin ruhu rahatlattığı ve huzur ile doldurduğu, günümüzde uzmanlar tarafından da kabul edilen bir gerçektir.
Doğru, yanlış, hırslı, tamahkâr, güzel veya çirkin, doğulu ya da batılı, kim olursanız olun hepiniz Sevgiyle Kalın


Patricia MURADİ



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder